Yleistä esittelyä liinoista

 Esittely erilaisista liinoista ja kantorepuista

Ergonomiset kantovälineet ovat joko kantoliinoja tai kantoreppuja. Kantoliinoja on paljon erilaisia kuten sidottavia, renkailla kiristettäviä ja pussimaisia. Kantorepuissa taas kiristys tehdään solkien avulla.

- - - -

KANTOLIINAT

Liinat voidaan jaotella karkeasti seuraaviin ryhmiin:

 - Sidottavat liinat

                      Jaetaan kahteen kategoriaan: kudotut liinat ja trikooliinat

Trikooliinan ominaisuudet

Kudotun liinan ominaisuudet

Lähde: Kantoliinakanava

- - - -

 

-Kantopussit

 

Kantopussi on muotoonommeltu pussi, jossa ei ole renkaita, solmuja eikä solkia, ei säätämistä, liina vain sujautetaan päälle ja vauva kyytiin. Liina puetaan yliolanliinatyyliin kuten rengasliinatkin. Lasta voi kantopussissakin kantaa masut vastakkain, lonkalla, kehdossa, selässä tai kengurupussiasennossa kasvot eteenpäin.

Pussit valitaan yleensä kantajan koon mukaan, saatavissa on myös säädettäviä kantopusseja jotka käyvät erikokoisille kantajille. Oikea koko on tärkeä kantopussia valittaessa. Liian isossa pussissa lapsi roikkuu alhaalla joilloin kantoasento on huono ja kantaminen on raskasta. Pussit ovat todella nopeakäyttöisiä ja helppoja, mahtuvat pieneen tilaan ja siksi ovat suosittuja mukaan otettaviksi.

Lähde: Kantoliinakanava

- - - -

 

-Rengasliinat 

 

 

Rengasliina pujotetaan olan yli kantajan ympärille, lapsi laitetaan liinaan muodostuvaan pussiin ja liina kiristetään renkaiden avulla sopivaksi. Lasta voi kantaa rengasliinassakin useissa eri asennoissa: masut vastakkain, lonkalla, kehdossa, selässä tai kengurupussiasennossa kasvot eteenpäin.

Yleisimmin materiaalina on joustamaton puuvillakangas, mutta markkinoilla on myös vinojoustavia kudottuja rengasliinoja. Renkaat ovat liinoissa metallia tai nylonia.

Rengasliinat ovat näppäriä lyhytaikaiseen kantamiseen tai pikaliinoina, kun on kiire saada liina päälle ja lapsi liinaan. Liinan solmimiseen ei mene aikaa, eivätkä liinan liepeet makoile kuralätäkössä, kuten sidottavalla liinalla voi käydä. Pientä lasta niissä jaksaa kantaa pidempäänkin. Liina menee pieneen tilaan ja on näin ollen helppo ottaa mukaan, tai sitä voi pitää koko ajan olkapäillä ja sujauttaa väsyneen kävelijän liinaan.

- - - -

 

 - Neliöliinat

 

 

Perinteisessä mallissa on keskellä paneeli, jonka kulmista lähtee kaksi nauhaa ja alakulmista toiset kaksi nauhaa. Neliöliina on siis vähän kuin liinan ja repun välimuoto.

Katso lisää  Neliöliina, ominaisuudet

 

KANTOREPUT

 

Kantoreppu on niin kantajalle kun kannettavalle ergonominen kantoväline. Monissa repuissa lapsia voi alkaa kantaa vasta muutaman kuukauden ikäisestä, sillä lapset jalat eivät ylety reunasta reunaan aiemmin, mutta nykyään suosittu Manduca-reppu käy jo vastasyntyneelle repun sisällä olevan vauvaosan ansioista.

Kantoreppu ei siis ole yhtä kuin rintareppu, jossa lapsen jalkoja ei tueta samalla lailla jalat leveälle avaavaan "sammakkoasentoon". Siksi kantorepuissa - kuten muissakaan ergonomisissa kantovälineissä ei ole mitään aikarajoitusta vaan lasta voi vaikka nukuttaa päiväunille reppuun. Sammakkoasennossa nimittäin lapsen selkä on oikeaoppisesti pyöreänä (ennen istumaan oppimistahan selkäranka ei ole suora vaan pyöreä) ja lapsen paino jakaantuu tasaisesti koko vartalolle eikä nivusiin kohdistu painetta.

Kantorepussa on paneeliosa, yleensä tukeva soljella kiinnitettävä lantiovyö ja olkahihnat. Vyön ja hihnojen pituutta säädetään soljilla, ja jotkut kokevatkin kantorepun helpommaksi kantovälineeksi kuin liinat. Ne ovat usein myös isien mieleen ollessan teknisemmän oloisia kuin liinat.

Sidontaohjeita on netissä esimerkiksi täällä:

Kietaisuristi 2

Youtubessa sidontaohjeita löytyy eri kielillä.